2016. június 9., csütörtök

Törley

A pénteki bor- és pezsgőkóstolgatás okán kedvet kaptam az italfotózásban való kiránduláshoz, amiről azt gondolom, hogy speciális szegmense a fotózásnak az ételfotózással együtt. A mostani áldozat egy édes Törley és akkor nézzünk is utána, mit is iszunk, amikor felbontunk egy Törley-t. 
Nagy szorgalom és kitartás mellett sikerült nekem az eddig ismert champagne-i pezsgőboroknál sokkal kitűnőbbet előállítani.” – vetette papírra e mondatot Törley József 1882-ben, amikor elhatározta, hogy a franciaországi Reimsben szerzett ismereteit Magyarországon kamatoztatja.
Etyek környékén talált a franciaországi Champagne-hoz hasonló talaj és klíma adottságokkal rendelkező szőlőültetvényeket, melyeknek borai kiválóan megfeleltek a pezsgő készítéséhez. A gyártáshoz Budafokon, az akkori Promontor területén lelt, a jó minőségű pezsgő gyártásának előfeltételeit biztosító, ideális, télen-nyáron állandó hőmérsékletű, mészkőbe vájt pincékre, a pezsgő bölcsőhelyével Champagne-vidékével megegyezően. A gyárat francia szakemberek szerelték fel, francia származású volt az önállósodásáig gyárvezetőként dolgozó Louis François is.
A millenniumi kiállításon Törley-ék már a „császári és királyi udvari szállítók” kitüntető címet viselték, pezsgőjük pedig a hazai ipar egyik büszkeségeként szerepelt. A század elejére a Törley már a „magyar pezsgő”, amely olyan népszerű volt, mint a pesti operett. E név egyet jelentett a mámorító itallal, amely szállodák, kávéházak, vendéglők, orfeumok és bárok kínálatában egyaránt szerepelt. A csodálatos italt világszerte ismerték már akkor Amerika és Anglia is elismerte. 

Megfotózása nehezen szabható keretekbe, szabályokba, de egyet mindenképp elvárhatunk ezektől  a fotóktól. Történetesen, hogy ízlésvilága hozzá segítse a nézőjét ahhoz, hogy kedve legyen vásárolni és felbontani egyet. Én azt gondolom, hogy szabad a pálya színekkel, fényekkel, megcsillanásokkal játszani. 
Szárnypróbálgatásom most így sikerült. Ki-ki döntse el, hogy ízléses-e avagy ezek láttán inna-e szívesen egy pohárral.....vagy kettővel? 
A kék fénnyel megoldott fotó máris kapott egy kritikát. Miért kék, hisz a pezsgő sárga. Hm...és valóban, a pezsgő sárga na és olyan színűvé válik, amilyen fény vetül rá. 
Elmondom az én fantáziám miért engedi meg ezt a színt pl és még sok mindent, ami a valóságot kicsit áthúzza. Ez tehát az én képzeletem természetesen. Mindenki azt képzel bele, ami saját magában van és ameddig a saját (ízlés-) világa, fantáziája terjed. 
Jártál már úgy, hogy ültél egy csodálatos bárban, ahol sejtelmes fények mellett harsány hangulat, szuper csinos táncoslányok gondoskodnak a te hangulatodról és egy csodaszép zene hatására elhagytad lélekben a helyet mert a zene elrepített valahová, ahol egyszer boldog voltál és akkor is egy pohár pezsgő volt a fontos kellék? A zene csavargatja a lelkedet és nem enged s te ugyanoda kerültél, ahol akkor voltál és akivel akkor voltál azzal a különbséggel, hogy ma már a miérteket keresed? 
Na ez egy ilyen pezsgő. 
Zene:
Kedves olvasóm kívánságára egy újabb Marc Anthony szépség.

Szép estét Mindenkinek! 










Nincsenek megjegyzések: